Hasar Süreci Yönetimi, Hasar Ödemesi ve Hasarda İstenen Belgeler

Trafik kazaları, maddi ve bedensel zararlara yol açmaları sebebiyle hukuki sonuçlar doğuran problemlerdir. Bu sebeple de kazaya karışan sürücülerin, kaza anından itibaren çok sayıda resmi prosedürü yerine getirmesi gerekir. Kazadan hemen sonra yapılması gereken işlemlerden biri de kaza tespit tutanağı doldurmaktır. Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan araçlardan hangisinin ne kadar kusurlu olduğunun uzmanlar tarafından belirlenmesi ve sigorta şirketlerinin kaza sebebiyle oluşan hasarları tazmin edebilmesi açısından son derece önemlidir. Trafik kazasına karışan tüm araçların ve olaya şahit olan görgü tanıklarının doldurması gereken tutanaklar, aynı zamanda kaza sonrasındaki işlemleri polise başvurmadan tamamlayabilmenize de yardımcı olur. Eğer siz de kaza tespit tutanağı nedir, nereden alınır ve nasıl doldurulur sorularına yanıt arıyorsanız, bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Kazadan sonra karşınıza çıkacak her türlü masraftan kolayca korunmak için ise Surtaş Sigorta tarafından size sunulan kasko ve trafik sigortası seçeneklerine göz atabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, isminden de anlaşılacağı gibi trafik kazalarına dair tüm detayların tespit edilebilmesi için kullanılan resmi evraklardır. Kaza tespit tutanağı, kazaya karışan araç sürücüleri tarafından doldurulur ve diğer evraklarla birlikte sigorta şirketlerine iletilir. Tutanaklar, uygun şartları karşılayan kazalarda emniyet güçleri devreye girmeden hızlı bir şekilde sonuç alınabilmesine de yardımcı olur. Bir kazanın doğuracağı sorunların kaza tespit tutanağı kullanılarak ve emniyet güçlerine haber vermeden çözüme kavuşturulabilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir:

  • Kaza tespit tutanağı için en az bir araçta maddi hasar bulunması,
  • Kazada bedensel yaralanma ve ölüm gibi durumlar oluşmaması,
  • Kazaya karışan sürücülerin tutanak içeriği hakkında kendi aralarında anlaşmaya varabilmeleri,
  • Kazaya karışan tüm araçların geçerli sigortalarının bulunması,
  • Kazaya karışan sürücülerin ehliyet sahibi olması,
  • Sürücülerin kaza anında alkol, keyif verici madde gibi unsurların etkisi altında olmaması,
  • Sürücülerin 18 yaş üstü olması,
  • Tüm araç sürücülerinin akli melekelerinin yerinde olması,
  • Kazada kamu mallarına zarar gelmemesi.

Yukarıdaki şartları karşılayan kazalarda, taraflar, kendi aralarında tutanak hazırlayarak resmi prosedürleri başlatabilirler. Şartlardan en az birinin karşılanmaması durumunda ise mutlaka emniyet güçlerine haber verilmesi ve kaza sürecinin kolluk kuvvetlerince denetlenmesi gerekir.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından hazırlanan belgelerdir ve bu sebeple de kazanın teknik analizinin yapılmasını kolaylaştıracak çok sayıda detaya yer verir. Kaza geçiren sürücülerin, tespit tutanağının boş alanlarını uygun şekilde doldurması, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından büyük önem taşır. Tutanak doldurulurken tüm sürücülerin kaza anını kendi açılarından anlatmaları gerekir. Ayrıca uygun boşluğa kazayı tasvir eden çizimler yapılması da istenir. Çizim yaparken araçların yönü, trafik şerit çizgisi, olayın gerçekleştiği sokak ve cadde gibi detaylara mutlaka yer verilmesi ve çarpışma noktasının işaretlenmesi istenir.

Kaza Tepit Tutanağı formu için tıklayınız.

Kaza Tespit Tutanağı örneği için tıklayınız.

Kaza tespit tutanağının kazada bulunan tüm şoförler tarafından imzalanması da belgenin geçerliliği açısından büyük önem taşır. Kazaya karışan sürücülerden birinin dahi belgeyi imzalamaması, tutanağın geçersiz hâle gelmesine yol açar. Bu durumun yaşanması hâlinde tarafların polis çağırması ve uzlaşmazlığı hukuki boyuta taşıması yasal bir zorunluluktur. Kaza tespit tutanaklarında ayrıca olay anına şahit olan kişilerin isim ve iletişim bilgilerinin eklenmesi de istenir. Tutanaklarda, kazaya karışan araçların yabancı plakalı olması durumunda doldurulacak özel alanlar da bulunur. Bu sebeple tutanak doldururken alan açıklamalarını dikkatli bir şekilde okumanız ve doğru alanlara doğru bilgileri girmeniz büyük önem taşır. Tutanağın hatalı şekilde doldurulması, inceleme sürecini uzatabilir ve bu durum da sigortanızdan alacağınız tazminatı geciktirebilir.

Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereden Alınır?

Trafik kazası tespit tutanakları, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen belgeler olmaları sebebiyle yalnızca kasko ya da zorunlu trafik sigortası yaptıran araç sahiplerine poliçeleriyle birlikte verilir. Dilerseniz, tutanağınızı sigorta şirketinizin internet sitesinden de indirebilirsiniz. Tutanaklar, dilediğiniz an kolayca ulaşabileceğiniz evraklar değildir, bu sebeple de tüm sürücülerin tutanaklarını araçlarında hazır bekletmeleri tavsiye edilir. Size verilen boş tutanakları fotokopi yoluyla çoğaltarak aracınızın torpido gözünde düzenli olarak taşıyabilir ve böylece olası bir kaza anında hemen kullanabilirsiniz. Size iletilen kaza tespit tutanaklarını daha önceden detaylı bir şekilde incelemeniz ve kaza anında doldurulması gereken yerleri öğrenmeniz tavsiye edilir. Bu sayede kaza anında olayın şokuyla tutanak üzerinde maddi hata yapma riskinden kurtulabilir, tutanağınızı daha sağlıklı bir şekilde doldurarak inceleme sürecinin hızla tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Kaza Tespit Tutanağı Doldurulduktan Sonra Neler Yapılır?

Kaza anında, kaza tespit tutanağını doldurduktan sonra, aşağıdaki adımları atmanız gerekir:

  • Kaza yapan araçları yerlerinden oynatmadan önce çeşitli açılardan fotoğraf çekmeniz, sigorta şirketlerinin kazayı daha doğru ve hızlı bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olur.
  • Karşı tarafın kimliğinin, ehliyetinin ve ruhsatının fotoğrafını çekebilir, ayrıca yine karşı tarafın sigorta poliçe numarasını alabilirsiniz.
  • Sonrasında sigorta şirketinizle iletişim kurarak aracınızın kaldırılma işlemlerini başlatabilirsiniz.
  • Kaza tespit tutanağını 5 iş günü içinde diğer evraklarla birlikte sigorta şirketinize teslim etmeniz gerekir.
  • Trafik sigortalarında istenen ek belgeler poliçe, kimlik, ehliyet ve ruhsat fotokopisi, poliçe makbuzu ve alkol zaptıdır.
  • Kasko sigortalarında istenen ek belgeler ise beyan, alkol raporu, kaza yeri fotoğrafları ve varsa yük irsaliyesidir.

Kaza tespit tutanağını yasal süre zarfında sigorta şirketinizle paylaşmanızla birlikte, durum değerlendirmesi en kısa sürede başlatılır. Sigorta şirketleri, başvurunuzu hasar departmanlarına yönlendirir ve analiz eder. Yapılan analiz sonucunda, kazaya karışan araçların ne kadar kusurlu olduğu anlaşılır ve böylece sigorta şirketlerinin ödeyeceği tazminatlar belirlenir. Sigorta şirketlerinin belirlediği kusur oranlarını kabul etmemeniz durumunda, 5 günlük yasal itiraz süreniz bulunur. İtirazınızı gerekçeli bir şekilde belirtmenizle birlikte inceleme yeniden başlatılır.

Sigorta şirketlerinin kendi aralarında anlaşmazlığa düşmesi durumunda ise kazayla ilgili tarafsız denetleme işlemleri yapılır ve eksper görüşü alınır. 3 gün içinde çıkan eksper raporu, şirketlerin yapacağı ödemeleri netleştirir. Bu adımdan sonra sigortanızın yapacağı ödemeyi alabilir ve kazanın sebep olacağı maddi zararları kolayca telafi edebilirsiniz. Sigortanızdan tam destek alabilmeniz için, geniş kapsamlı bir poliçenizin bulunması gerekir. Yüksek güvenceler veren kasko ve trafik sigortası poliçelerinden satın alarak kaza anından itibaren çok sayıda avantajdan yararlanabilirsiniz. Böylelikle yol yardım, çekici hizmeti, tamirat, konaklama, ikâme araç, sağlık desteği gibi hizmetlerle kazanın sebep olabileceği problemlerden rahatça kurtulabilir, trafik güvenliğinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

Çözüm Ortaklarımız

Türkiye’nin en güçlü çözüm ortaklarıyla çalışmaktan gurur duyuyoruz.

Sohbet
💬 Yardım
Merhaba 👋
Size nasıl yardım edebilirim?